email
La nouvelle revue vient de sortir !

CARE@HOME

 • Nummer 10

  De tiende editie van het tijdschrift Care@Home richt zich op stress: de symptomen, invloed en impact op onze gezondheid.

  Sinds COVID-19 heeft de WHO wereldwijd een toename van 25% in angst- en depressieve stoornissen vastgesteld, direct gerelateerd aan de stress van de pandemie.

  Hoewel stress een normale reactie van ons lichaam is die ons in staat stelt om ons aan te passen aan veranderingen in onze omgeving, kan het schadelijk worden wanneer het chronisch wordt. Het kan verschillende psychologische en fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken!

  Er zijn veel vrij verkrijgbare medicijnen ontwikkeld om stress te verminderen, maar zijn ze geschikt voor iedereen?

  In deze editie ontdekt u de verschillende impact die stress op de gezondheid kan hebben, evenals tips van onze professionals om het te verminderen.

  Care@Home - Nummer 10 (frans versie)

 • Nummer 9

  Deze editie van Care@Home is gewijd aan borstkanker.

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelt bijna één op de twaalf vrouwen in haar leven borstkanker. Helaas is borstkanker de belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij vrouwen. Om bewustwording te creëren en het belang van screenings te benadrukken, werd in 1985 de campagne "Oktober Borstkankermaand" in de Verenigde Staten gelanceerd. Sindsdien worden er elk jaar van 1 tot 31 oktober talloze campagnes en acties georganiseerd over de hele wereld om het publiek bewust te maken van borstkanker, informatie te verstrekken over het belang van vroegtijdige screening en fondsen te werven voor medisch onderzoek.

  Wanneer iemand zijn of haar strijd tegen kanker heeft overwonnen, moet die persoon alert blijven gedurende zijn hele leven. Hoewel de verschillende behandelingen die we vandaag de dag kennen effectief blijken te zijn in de strijd tegen kanker, kunnen ze toch leiden tot toekomstige gezondheidsproblemen die vele jaren na het einde van de behandelingen kunnen optreden.

  De Cardiologische Liga bespreekt specifiek de problemen van harttoxiciteit als gevolg van kankerbehandelingen. Dit zijn echter niet de enige problemen waarmee mensen met kanker te maken krijgen. Tussen de dertig en vijftig procent van hen zal ook moeten vechten tegen ondervoeding tijdens hun behandeling, wat direct tot hun overlijden kan leiden.

  Met het oog op de combinatie van behandelingen en operaties geven sommige mensen de voorkeur aan zogenaamde "alternatieve" geneeswijzen, maar is dat altijd een goede keuze?

  Care@Home - Nummer 9 (frans versie)

 • Nummer 8

  De achtste editie van ons magazine Care@Home is volledig gewijd aan de menopauze en de andropauze.

  Ons team van specialisten onderzoekt deze twee natuurlijke fenomenen grondig.

  Vaak worden deze fenomenen niet goed begrepen en veroorzaken ze stress en angst, hoewel we er allemaal mee te maken zullen krijgen in ons leven.

  De menopauze, die bij het grote publiek bekender is, roept nog steeds vragen op over behandelingen om de symptomen van het stoppen van de ovariële functie te verminderen.

  Wat zijn de voordelen en risico's van dergelijke behandelingen?

  In deze editie leert u meer over de verschillende behandelingen die vandaag de dag worden gebruikt en hun impact op de gezondheid.

  Dr. Brohet bespreekt de verschillende studies die op dit gebied zijn uitgevoerd.

  De andropauze daarentegen werd lange tijd ten onrechte beschouwd als de mannelijke menopauze. Er zijn nog steeds veel vragen over de andropauze bij mannen. Dr. Ward vertelt de waarheid over de andropauze en bespreekt de verschillende bestaande behandelingen.

  We bespreken dit onderwerp ook in onze rubriek over dieren: bestaat er zoiets als de menopauze bij honden en katten?

  Care@Home - Nummer 8 (frans versie)

 • Nummer 7

  In deze 7e editie van ons magazine Care@Home hebben we ons gericht op het probleem van slapeloosheid.

  Slaap is essentieel voor zowel lichaam als geest om gezond te blijven. Toch geeft meer dan de helft van de Belgen aan meer dan twintig nachten per maand slaapproblemen te ervaren. Naast het verminderen van de kwaliteit van leven, verhoogt slapeloosheid het risico op ziekten zoals depressie of hart- en vaatziekten. Daarbij komen nog eens de COVID-19-crisis en de daaruit voortvloeiende angst, die de kwaliteit van de slaap alleen maar verergerd hebben.

  Om dit probleem aan te pakken, hebben we allemaal trucjes. Maar werken ze echt? Moeten we schapen tellen om in slaap te vallen? Tussen mythe en realiteit ontrafelt Dr. Nawara voor ons wat waar is en wat niet.

  Ontdek ook onze rubriek over de tuin, waarin u verschillende regels zult vinden met betrekking tot uw buren. Op deze manier kunt u van uw tuin genieten zonder conflicten met de buren zodra het mooie weer eraan komt.

  We vergeten ook onze dierenvrienden niet! Dierenwelzijn staat steeds meer centraal in onze zorgen, en daarom treedt op 1 juli 2022 een wet in werking die een vergunning voor het houden van dieren vereist. Het zal dan niet langer mogelijk zijn om een dier te verwelkomen zonder aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

  Care@Home - Nummer 7 (frans versie)

 • Nummer 6

  In deze editie van april informeren wij u over de verschillende voordelen van lichamelijke activiteit en de goede gewoonten die u kunt aannemen om uw levensstijl te verbeteren.

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is regelmatige lichaamsbeweging een essentiële beschermende factor bij het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Wereldwijd zouden 5 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen kunnen worden als de bevolking actiever zou zijn.

  In onze rubriek "Tuin en dieren" zult u ook ontdekken dat dieren niet worden uitgesloten van lichamelijke activiteit. Integendeel, deze kleine harige vrienden zijn er dol op!

  Met de komst van mooi weer worden mensen aangemoedigd om naar buiten te gaan. Velen maken van de gelegenheid gebruik om hun buitenruimte aan te pakken. Deze maand laten we u verschillende methoden zien om onkruid rondom uw huis te bestrijden zonder het gebruik van pesticiden. We geven ook enkele tips om invasieve planten te bestrijden.

  Care@Home - Nummer 6 (frans versie)

 • Nummer 5

  In deze editie van de maand maart hebben we ons gericht op een onderwerp dat meer aandacht verdient: verslavingen. Dit is des te belangrijker om over te praten wanneer we bedenken dat 6% van de Belgische bevolking te veel alcohol drinkt, cannabis nog steeds de meest geconsumeerde drug is en tabak meer dan 20.000 Belgen per jaar doodt. We hebben ook gekeken naar oplossingen om deze verslavingen te overwinnen.

  Lang beschouwd als een schande of als een kwestie van wilskracht, worden sommige verslavingen vandaag de dag erkend als ziekten. De WHO geeft de volgende definitie: "Een periodieke of chronische afhankelijkheid van stoffen of gedragingen." Er worden twee soorten verslavingen onderscheiden: verslavingen aan stoffen (alcohol, tabak, medicijnen, opiaten, cocaïne) en gedragsverslavingen (gokken, videogames, sport).

  Om deze verslavingen tegen te gaan en te overwinnen, bestaat er helaas geen magische behandeling. Dit vereist aanzienlijk zelfwerk en het is sterk aanbevolen om voortdurende begeleiding te hebben en omringd te zijn door mensen die je motiveren om nuchter te blijven.

  In deze editie kom je meer te weten over verslavingen dankzij de vele bijdragers die deze maand hebben meegewerkt. Met name door het interview met twee verslavingsspecialisten. Je ontdekt ook de gevolgen van alcohol en cocaïne op het hart. Je leert meer over de wetgeving met betrekking tot cannabis in België en over het concept van onthouding.

  Care@Home - Nummer 5 (frans versie)

 • Nummer 4

  Ontdek de Care@Home-editie van deze maand, februari ! In deze editie hebben we gekeken naar het probleem van overmatige suikerconsumptie in de bevolking.

  Sommige voedingsbedrijven promoten producten met een zeer hoog suikergehalte, die schadelijk zijn voor de gezondheid, via kleurrijke marketing. Het doelpubliek van deze reclame zijn vaak kinderen, die zeer gevoelig zijn voor dit soort visuele prikkels. Dit is des te problematischer omdat bekend is dat twee van de drie kinderen en één op de vijf volwassenen een te hoge dagelijkse suikerinname hebben.

  Om dit probleem van overmatige suikerconsumptie aan te pakken, streeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de implementatie van nieuw beleid voor gezonde voeding in openbare instellingen. Hiervoor stelt ze voedingsnormen op voor voedsel dat in deze instellingen wordt geserveerd en verkocht. Deze maatregel heeft tot doel het aantal sterfgevallen als gevolg van ongezonde voedingspatronen per jaar te verminderen.

  Om uw consumptie thuis te verminderen, ontdek de tips van onze experts om verborgen suiker te ontdekken en te kiezen voor een gezonder dieet. De verschillende benamingen van suiker zullen geen geheimen meer voor u hebben! U zult in staat zijn om het in al zijn vormen te herkennen. U krijgt de kans om een kleine test te doen om uw eigen dagelijkse consumptie te evalueren en te bepalen of u deze moet verminderen.

  Zoals bij elke editie vergeten we onze dierenvrienden niet! Onze dierenarts zal samen met u de nieuwste "trend" op het gebied van hondenvoeding bespreken. Dankzij het Créaves in Perwez leert u wat u wel en niet moet doen als u een wild dier in nood tegenkomt. We zullen ook de "Amfibieënreddingsactie" bespreken en uitleggen hoe u daaraan kunt deelnemen!

  Care@Home - Nummer 4 (frans versie)

 • Nummer 3

  Ontdek de Care@Home-editie van deze maand, januari !

  Voor deze editie hebben we ervoor gekozen om het thema van het milieu aan te pakken.

  Steeds meer mensen maken zich zorgen over klimaatverandering en de kwaliteit van onze leefomgeving. Tegenwoordig kunnen we niet langer ontkennen dat er een verband bestaat tussen de staat van het milieu om ons heen en onze gezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is luchtvervuiling een van de grootste milieurisico's voor onze gezondheid.

  In 2021 heeft de WHO nieuwe richtlijnen vastgesteld voor de luchtkwaliteit. Ze beveelt drempelwaarden aan voor zes verontreinigende stoffen: zwevende deeltjes (PM), ozon (O3), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO). Het doel is dat elk land de referentieniveaus haalt om een betere luchtkwaliteit te bereiken en zo ziekten en vroegtijdige sterfgevallen te verminderen die daaruit voortvloeien.

  Helaas ontsnappen de meeste bronnen van vervuiling, zoals energie, transport en afvalbeheer, aan de controle van individuele mensen. Hoewel we allemaal op ons eigen niveau acties kunnen ondernemen om luchtvervuiling te verminderen, zoals de fiets nemen in plaats van de auto, vraagt de WHO dat krachtige maatregelen worden genomen door beleidsmakers in elk land.

  In deze editie ontdekt u de verschillende effecten van de kwaliteit van onze leefomgeving op onze gezondheid en leert u enkele goede gewoonten om aan te nemen.

  Care@Home - Nummer 3 (frans versie)

 • Nummer 2

  Voor deze editie van december hebben we ervoor gekozen om te praten over obesitas, omdat dit wereldwijd steeds meer mensen treft, inclusief kinderen.

  Volgens de WHO waren er in 2016 meer dan 340 miljoen kinderen en adolescenten tussen 5 en 19 jaar oud die overgewicht hadden of leden aan obesitas. In dezelfde periode waren er 1,9 miljard volwassenen met overgewicht, waarvan meer dan 650 miljoen mensen obesitas hadden.

  We weten dat de fundamentele oorzaak van overgewicht en obesitas te wijten is aan een onevenwicht tussen de calorieën die worden geconsumeerd en verbruikt, maar momenteel consumeren we steeds meer calorie-rijke voedingsmiddelen en bewegen we minder.

  Helaas is overtollige suiker overal aanwezig. Hoewel het een rol kan spelen bij het behoud van bepaalde voedingsmiddelen, is overmatige aanwezigheid ervan niet altijd gerechtvaardigd. Ontbijtgranen voor kinderen zijn een goed voorbeeld hiervan.

  Eenmaal in een staat van obesitas is het erg moeilijk voor een persoon om zelf een gezond gewicht te bereiken. Lichamelijke activiteit is op dit punt moeilijker te beoefenen, dus het is beter om hulp te zoeken bij professionals. Het is belangrijk dat individuen in elke samenleving geholpen worden om een gezonde levensstijl te hebben. Er zouden beleidsmaatregelen moeten worden genomen om betere eetgewoonten te bevorderen door gezonde producten financieel veel aantrekkelijker te maken.

  In afwachting van deze maatregelen vindt u in deze editie het deskundige advies van onze diverse zorgprofessionals.

  Care@Home - Nummer 2 (frans versie)

 • Nummer 1

  Het team van Les P’tites Fées Bleues is verheugd om het allereerste nummer van CARE@HOME te presenteren, uw nieuwe maandelijkse medische tijdschrift.

  Dit project is tot stand gekomen om oudere of geïsoleerde mensen te helpen die niet altijd weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

  Via ons tijdschrift willen we alle mensen helpen voor wie internetgebruik lastig is. We willen hen voorzien van relevante medische informatie, maar ook lichtere adviezen over het onderhoud van het huis, de tuin en dieren.

  Voor ons eerste nummer hebben we ons verdiept in het delicate onderwerp van kanker. Vandaag de dag is kanker volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de op één na grootste doodsoorzaak ter wereld. Bijna een derde van de sterfgevallen door kanker is te wijten aan gebrek aan lichaamsbeweging, een hoge body mass index, overmatig alcoholgebruik, roken en een dieet arm aan fruit en groenten.

  Veel vormen van kanker kunnen worden voorkomen door al deze risicofactoren te vermijden. Vroegtijdige opsporing kan ook een betere kans op genezing bieden door een behandeling die waarschijnlijk effectiever is. Screening speelt ook een sleutelrol, omdat het mogelijk maakt om tekenen van kanker of voorstadia van kanker te ontdekken voordat iemand symptomen ontwikkelt. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk screenings zijn!

  In dit nummer vindt u advies van onze verschillende zorgprofessionals om uw dierbaren zo goed mogelijk te ondersteunen in deze moeilijke periode.

  Care@Home - Nummer 1 (frans versie)

Interesseert ons tijdschrift u? Neem contact met ons op!

We zullen zo spoedig mogelijk bij u terugkomen.